Slott i Sverige – 5 vackra svenska slott

Vi tänkte presentera lite andra slott runt om i Sverige, här kommer fem slott som kan vara värd att besöka.

Vadstena slott

Vadstena slott är en slottsbyggnad uppförd som försvarsanläggning av Gustav Vasa på 1500-talet i de sydvästra delarna av Vadstena. Slottet är ett statligt byggnadsminne sedan 1935. Slottsträdgården är sedan århundraden en naturlig del av staden Vadstena. Vill du uppleva Vadstena slott på insidan så går det bra att boka guidningar, bl. a Renässansguidning på Vadstena slott- Guiden visar Borgstugan där försvarsborgens soldater en gång har bott och tar dig vidare till Herreköket. Guidningen fortsätter sedan vidare till Bröllopssalen, för att sedan avsluta med drottningvåningens salar, den privata sviten och den storslagna slottskyrkan.

Örebro slott

Vackra Örebro slott är beläget på en holme i Svartån i centrala Örebro, Närke. Slottet uppfördes ursprungligen som en försvarsborg någon gång i mitten av 1300-talet. Det var troligen Magnus Eriksson som agerade byggherre för slottet. Under hertig Karls tid byggdes borgen sedan om till ett renässansslott. Det började ursprungligen som en enkel försvarsborg med fängelser men byggdes sedan under vasatiden om till ett storartat och kungligt slott. Örebro slott har haft inneboenden som krigsfångar, tjuvar och häxor men även stora kungligheter som Karl IX och Karl XIV Johan. Sedan 1764 fungerar slottet som residens för Örebro läns landshövding. År 1935 blev Örebro slott ett statligt byggnadsminne. I dag lever slottet vidare med olika tillställningar som teater, utställningar, restaurang och bröllopsarrangemang.

Kronovalls vinslott

Vackra Kronovalls vinslott är beläget mitt i vackra Österlen. Slottet som är av barock stod klart i slutet på 18oo-talet men har anor ända bak till 1400-talet. Slottet är Sveriges, idag, enda slott med egen tillverkning av vin. På detta genuint vackra slott kan du ägna dig åt vinprovning, slottshistorik eller en fantastisk weekend med någon som står dig nära. På somrarna serveras pizza med fräscha råvaror bakade i slottets egen stenugn.

Gripholms slott

Gripholms slott är en slottsbyggnad som ligger vid Mälaren, Mariefred i Strängnäs kommun. Slottet rymmer Statens porträttsamling med över 4000 verk, där kan du se porträttkonstens förändringar ända från 1500-talet fram till nutid. Vid vindbryggan står runstenar med berättelser om det berömda Ingvarståget. På Gripsholm slott finns en unik samling möbler och konsthantverk från fyra århundraden. Slottet byggdes på 1500-talet på Gustav Vasas initiativ. Slottets mest berömda 1500-talsgemak är Hertig Karls kammare som är en av landets mest välbevarade interiörer från denna epok. Under stormaktstiden genomfördes flera ombyggnader på uppdrag av drottning Hedvig Eleonora. På Gripsholms slott finns många sevärdheter, en av dem är Europas mest välbevarade 1700-talsteatrar, inrett av självaste Gustav III i ett av slottets renässanstorn.

Uppsala slott

Uppsala slott är en slottsbyggnad i Uppsala, Uppland. Slottet har ett läge högt uppe på Kasåsen och syns på långt håll för den som närmar sig staden. Uppsala slott har spelat en central roll i Uppsalas och Sveriges historia. Slottet som började byggas av Gustav Vasa 1549 var residens för riksmötet och utgångspunkt för kungens Eriksgata. Mycket stora händelser har ägt rum på slottet, bl a. de brutala Sturemorden som ägde rum 1567. I riksalen 1654 avsade sig drottning Kristina den svenska tronen. Det var också på Uppsala slott som Gustav II Adolf tog beslutet att leda in Sverige i det 30-åriga kriget.

På slottet finns tre museer: Uppsala konstmuseum, Fredsmuseum och Vasaborgen. Uppsala slott är idag bostad för landshövdingen.