Hur bakar man bananbröd?

Vill du bjuda dina vänner på ett gott bananbröd eller vill du njuta av det själv? Bananbröd är mycket enkelt att göra och perfekt att ha med på picknicken eller till fikat. Med det här receptet går det snabbt och lätt att göra.

Banana bread

Ingredienser

 • smör och mjöl till formen
 • 5 mogna bananer (5 st motsvarar ca 750 g)
 • 100 g rumsvarmt smör
 • 2 dl socker
 • 2 ägg
 • 3 1/2 dl vetemjöl (3 1/2 dl motsvarar 210 g)
 • 1 tsk bakpulver
 • 1/2 tsk salt
 • 1/2 tsk vaniljpulver

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 200°C.
 2. Smöra och mjöla en brödform, ca 1 ½ liter (för 10-12 skivor).
 3. Skala och mosa 4 av bananerna (för 10-12 skivor). Vispa smör och socker poröst med elvisp. Vispa först ner äggen i smörsmeten och sen de mosade bananerna.
 4. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i smeten. Rör till en slät smet. Häll över i formen. Skala och dela bananen längsmed. Lägg med snittytan uppåt på smeten.
 5. Grädda i mitten av ugnen ca 40-50 minuter tills kakan är gyllene, känn med sticka så den är klar i mitten. Låt svalna och skär i skivor.

Vad äter man till bananbröd?

Det finns många olika saker man kan äta till bananbröd. Här är några förslag:

Smör eller margarin: Ett lager smör eller margarin på bananbrödet ger en krämig och smakrik touch.
Grädde: En klick grädde ger bananbrödet en len och fyllig smak.
Marmelad: En skiva bananbröd med marmelad är en klassiker. Prova gärna olika smaker för att hitta din favorit.
Grönkålspesto: En skiva bananbröd med grönkålspesto är en fräsch och nyttig kombination.
Överraskningar: Varför inte prova bananbröd med lite skivad avocado, lite ost eller lite färska bär? Experimentera med olika smaker för att hitta din favorit.

Är bananbröd nyttigt?

Bananbröd kan vara nyttigt beroende på hur det tillagas. Bananer är näringsrika frukter som innehåller en mängd nyttiga näringsämnen, inklusive kalium, fibrer, vitamin C och B6. Bananer är även en bra källa till kolhydrater, vilket ger energi och hjälper till att hålla blodsockret stabilt.

Det finns många olika recept på bananbröd och vissa kan vara mer nyttiga än andra. Generellt sett kan bananbröd som innehåller få tillsatser och socker vara ett nyttigare alternativ än bananbröd som innehåller mycket tillsatser och socker. Ett sätt att göra bananbrödet nyttigare är att ersätta halten av socker med färska bananer, honung eller en nyttig sötningsmedel. Du kan också använda nyttigare alternativ till mjöl, såsom havremjöl eller mandelmjöl.

Så länge du äter bananbrödet som en del av en näringsrik och balanserad kost, kan det vara ett bra val. Det är dock viktigt att komma ihåg att bananbröd, precis som alla andra sötsaker, bör ätas med måtta.

Hur länge håller bananbröd?

Bananbröd håller sig fräscht i ungefär 3-4 dagar vid rumstemperatur, beroende på hur det är tillagat och förpackat. Det är viktigt att förvara bananbrödet i en lufttät behållare för att hålla det så färskt som möjligt. Du kan också förvara bananbrödet i kylskåp, då håller det sig fräscht i upp till en vecka.

Det är också möjligt att frysa bananbrödet. Låt brödet svalna helt och placera det i en lufttät plastpåse eller behållare. Bananbrödet håller sig fräscht i frysen i upp till tre månader. När du vill använda bananbrödet, låt det tina i kylskåpet eller vid rumstemperatur innan du serverar det.

Det är viktigt att komma ihåg att bananbröd, liksom all mat, kan bli dåligt med tiden. Var uppmärksam på hur bananbrödet ser och luktar. Om det har fått en unken lukt eller har blivit mögligt, är det bäst att slänga det.

Hur många kalorier är det i en banan?

Det finns ungefär 89 kalorier i en medelstor banan (120 gram). Kalorier är en måttenhet för energi och används för att mäta hur mycket energi som finns i olika livsmedel. En medelstor banan innehåller också en mängd näringsämnen, inklusive kalium, fibrer, vitamin C och B6.

Det är viktigt att komma ihåg att alla livsmedel har olika mängder kalorier och att det är viktigt att ha en balanserad kost. Du bör inte försöka att undvika kalorier helt, utan istället fokusera på att äta en mängd näringsrik mat och variera din kost. Mängden kalorier du behöver varje dag beror på en rad olika faktorer, såsom din ålder, din aktivitetsnivå, din kroppstyp och dina hälsomål. Det är viktigt att konsultera en läkare eller en dietist för att få mer information om hur du kan få en balanserad kost som passar dina behov.

Lämna en kommentar